Beyinde Zonklama Neden Olur? Sebeplerini Duyunca Şaşıracaksın

Beyinde Zonklama Neden Olur? Sebeplerini Duyunca Şaşıracaksın

Günlük yaşamda sağlık sorunlarının başında baş ağrısı geliyor. Kişiler genellikle bağ ağrısını önemsemeyerek ağrı kesici, uyuma, dinlenmeyle geçebilecek durum olarak baş ağrısını geçiştiriyor. Beyinde zonklama neden olur? Sorusunun temelinde baş ağrısıyla ilgili 150’den fazla ağrı türü kendini gösterir.

Baş ağrısı migren, uykusuzluk, aşırı yorgunluk, yüksek tansiyon, aşırı stres gibi sebeplerden oluşabilirken kimi zaman da çok ciddi sağlık sorunlarının işaretçisi olur. Baş ağrısı şiddetlendikçe beyinde zonklama ortaya çıkarak özellikle başın arka ve üst kısımlarında ağrı yayılarak artar.

Baş Ağrısının Bölgeleri ve Sebepleri

Baş ağrısı tek bir bölgede olabileceği gibi spesifik yerlerde de oluşabilir. Ağrıyan bölgenin tespiti yapıldığı takdir de tedavisi daha kolay olur. Baş ağrıları iki türe ayrılarak çözümleri de farklı olarak uygulanır. Beyinde zonklama neden olur? başlığı araştırılırken sizin baş ağrısı sebebinizin hangisi olduğunu bilmeniz için öncelikle hangi türde olduğunu anlamanız gerekiyor.

Birincil Grup: Baş ağrısının temelinde kök hastalık sebebi bulunmayan gruptur. Stres, düzensiz uyku, adet dönemi, aşırı gerilme baş ağrısını tetikleyen etkenlerdendir.

İkincil Grupİkincil grupta yer alan bağ ağrılarının temelinde sinüzit, diş problemleri, kulak ve beyin sorunları, kafanın darbe alması, hipertansiyon gibi nedenler yer alarak zonklayan baş ağrısını ortaya çıkarır.

Zonklayan Baş Ağrısı Belirtileri

Zonklayan baş ağrısı kendi başına belirti olabilirken nefes darlığı, yüksek ateş, baş dönmesi, kişinin konuşmada güçlük çekmesi, görme sorunları da baş ağrısının belirtilerdendir. Baş ağrısının 150’den fazla çeşidi bulunurken tedavi yöntemleri de farklılık gösterir.

Zonklayan Baş Ağrısının Evde Tedavi Yöntemleri

Şiddetli baş ağrısına evde uygulayabileceğiniz bazı tedavi yolları mevcuttur. Kısa süreli baş ağrınızın kesilmesine yardımcı olabilecek yöntemlerle evde ağrınızı azaltırken muhakkak doktor kontrolünü de ihmal etmemeniz gerekiyor.

Şu yöntemleri uygulayarak evde baş ağrınızı hafifletmeniz mümkündür:

  • Baş ve boyun bölgesine yapacağınız sıcak-soğuk kompresler ağrınızı hafifletecektir.
  • Bol su tüketiminin yanında papatya, zerdeçal çayı gibi rahatlatıcı bitki çayı içerek hem bedeninizi hem ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.
  • Buhar banyosu yaparak sinüsleriniz tıkalıysa açarak, baş ağrınızı hafifletebilirsiniz.
  • Saçınızı sıkan cisimlerden ve toplamaya yöntemlerinden kaçınmalısınız. Örneğin sıkı şekilde toplamak, sert toka takmak baş ağrınıza sebep olduğundan saçı açmalısınız.

Evde uygulayabileceğiniz kendinize uygun tedavi yollarını gerçekleştirip ağrınızı azaltmanız mümkün olsa da en uygun tedavi yöntemi doktor kontrolünden geçmek olacaktır.

Ek olarak, beslenmenize çok dikkat ederek baş ağrısından ve farklı hastalıklardan erken kurtulmanız, hatta hiç yakalanmamanız bile mümkün. Bunun için bağışıklık güçlendirici gıdalar makalemizi inceleyerek hangi gıdaları tüketeceğinizi belirleyebilirsiniz.

Baş Ağrısı Hangi Durumlarda Tehlikeli Olur?

Baş ağrısı kişilerin belli zaman aralıklarında yaşadıkları sağlık problemidir. Beyinde zonklama nasıl geçer? sorusu araştırılırken bazı durumlarda baş ağrısının oldukça tehlikeli olduğu unutulmamalıdır.

Şu sorunları yaşıyorsanız hızlıca hastaneye başvurmanız gereklidir:

  • Baş ağrınız şu ana kadar yaşadığınız en şiddetli ağrıysa ve aniden ortaya çıkmışsa erken tedbir alınmalıdır.
  • Çift ya da bulanık görme sorunuyla birlikte vücudunuzda bulantı olmadan kusma oluyorsa doktora başvurulmalıdır.
  • Baş kısma darbe alındıysa veya kaza geçirildikten sonra ağrı ortaya çıktıysa acilen müdahale edilmelidir.

Baş ağrısı yukarda belirtilen sebeplerden dolayı ortaya çıktığında tehlikeli boyuta ulaşmış demektir. Baş ağrısı sorununu küçümsemeyerek erken teşhis yöntemiyle ilerde oluşabilecek ciddi hastalıkların önüne geçmeniz mümkündür.


Zonkluyorsa Sıkıntı Var mı? En Çok Sorulan 10 Sorunun Cevabı

En yaygın nedenler arasında stres, migren, tansiyon değişimleri, sinüzit ve boyun kası gerginliği bulunur. Bazen nedeni basit bir yorgunluk da olabilir.

Evet. Zonklayıcı tarzda baş ağrısı migrenin klasik belirtisidir. Genellikle tek taraflı olur ve ışığa/sese hassasiyet eşlik eder.

Evet ama çok nadirdir. Beyin tümörleri genelde sinsi ilerler. Zonklama sürekli ve geçmeyen bir karakterdeyse araştırılmalıdır.

Her zaman değil. Çoğu zaman basit nedenlerden kaynaklanır. Ama eşlik eden başka belirtiler varsa (bulanık görme, kusma, bayılma gibi) ciddiye alınmalıdır.

Ağrı 3 günden uzun sürüyorsa, şiddetleniyorsa ya da başka nörolojik semptomlar varsa hemen bir doktora görünmek gerekir.

Evet. Uyku eksikliği, vücudun stres tepkisini artırır ve zonklayıcı baş ağrılarına yol açabilir. Uyku düzeni oldukça önemlidir.

Evet. Özellikle uzun süre ekran karşısında kalmak gözleri ve başı zorlayarak zonklama hissi yaratabilir.

Migren, sinüzit, küme baş ağrısı, hipertansiyon, beyin damar rahatsızlıkları ve nadiren beyin tümörleri zonklamaya yol açabilir.

Önce bir nöroloji uzmanına başvurulmalıdır. Gerekirse göz hastalıkları veya kulak burun boğaz bölümlerine yönlendirme yapılabilir.

Sessiz ve karanlık bir ortamda dinlenmek, bol su içmek, kafein tüketimini sınırlamak ve alın bölgesine soğuk kompres yapmak zonklamayı azaltabilir.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar